Showroom

Genom åren har Mariano Rodriguez tagit emot våra kunder i grossistbutiken för att berätta om ursprung, kvalitet, smak och användningsområde för hundratals spanska viner och delikatesser. Historier och reflektioner kring hantverk, metoder och traditioner. Produkter som genom sin smak och kvalitet skiljer ut en krog eller butik från en annan. Kunskap som förmedlas till intresserade matgäster ger ett mervärde och bidrar till att måltiden blir en totalupplevelse. I vårt showroom kan vi äntligen samla det bästa från våra två världar i en helt egen miljö och utveckla det ökade intresset för att gräva djupare i spansk matkultur. Och vad är bättre än att sammanfatta allt detta, kort och gott i namnet Mariano? Symbolen och källan till det goda.

På Mariano kommer vi att erbjuda temakvällar, provsmakningar, utbildningar och spännande gästspel. Vi gör det främst för att stärka restauratörer och butikspersonal, men självklart även för alla som är intresserade av mat och dryck på professionell nivå. Här råder samtidigt en familjär och intim atmosfär, det vet alla som känner oss. Så välkommen med dina förfrågningar, blygsamma som avancerade.

I vårt showroom
kan vi äntligen samla
det bästa av
våra två världar.

Mariano Rodriguez

Hösten 1966 ankommer ett tåg till Stockholms central med Mariano Rodriguez från spanska Salamanca. Stockholm är då en plats där få äter ute. Utbudet består av husmanskost och på enstaka finkrogar, kontinentala inslag. Uppväxt i ett hem på den spanska landsbygden där mamma Maria försedde fester och bröllop i byarna med inhemska läckerheter spenderar Mariano all extra tid i köken på de hotell och restauranger som ger honom hans första svenska jobb. Han drömmer om att introducera svenskarna till de smaker han själv saknar. Fruktig olivolja, matiga oliver, nötig Pata Negra. Så 1984, erbjuds han att i helt egen regi driva en restaurang och kan äntligen etablera sig inom sitt hjärteområde.

Efter att ha etablerat sju restauranger tar Mariano nästa steg. 1995 startar han Viña Española och 1997 Salmantinos Delikatesser. Båda med högkvalitativ import från småskaliga producenter. Ingredienserna i vårt vin och våra delikatesser är varor  sprungna ur passion, kombinerat med ett genuint hantverk baserat på naturliga råvaror. Och hittar du inte Mariano här eller mittöver gatan bland sina älskade varor är han i Spanien på jakt efter nya smaker.

2012 erhöll Mariano Rodriguez och Salmantinos Delikatesser Hedersbetygelse för förtjänstfull och utvecklingsfrämjande insats för gastronomien av M. Sandahl Foundation.

2014 erhöll Mariano Rodriguez Spanska statens utmärkelse för sina insatser för spansk matkultur i utlandet. Och Stockholm har tack vare Mariano blivit en stad där vi numer kan få ta del av allt det goda som Spanien har att erbjuda.

Vi är ett familjeföretag och det är så vi arbetar tillsammans med kunder och leverantörer, alla som en stor familj.
The Spanish way!

Viña Española

När det svenska importmonopolet avvecklades 1995 lades grunden till våra verksamheter. I Sverige fanns på den tiden mestadels viner av Riojatyp. Mariano fick nu möjlighet att introducera svenskarna till andra typer av druvor än Tempranillo. Idag samarbetar Viña Española med över 50 utvalda vingårdar i Spanien. Vi kan därför erbjuda den hela bredden av det spanska utbudet i vårt sortiment där vi har över 300 olika viner.

90% av de vingårdar vi arbetar tillsammans med, är som vi, familjeföretag, där kunskap, kultur och utveckling på ett naturligt sätt gått vidare från generation till generation. Vingårdar som kombinerar en passion för det genuina med framåtanda. Småskaliga producenter med kontroll på allt från vinranka till buteljering. Som samtidigt måste vara innovativa för att bli upptäckta och framgångsrika. Vi har däremot valt bort innovationer som bag-in-box. Vi föredrar känslan i den traditionella buteljen och anser att vin mår bäst i naturprodukten glas.

Salmantinos delikatesser

1997 startades Salmantinos Delikatesser AB, vår exklusiva import av spanska kvalitetsdelikatesser. ”Salmantinos” kallas traditionellt de som kommer från staden Salamanca i nordvästra Spanien, precis som vår egen Mariano Rodriguez. Grunden var de oliver, olivoljor och charkuterier som Mariano saknade från sitt älskade Spanien.

Hela vårt sortiment bygger på ekologiska och ursprungsmärkta kvalitetsdelikatesser från hela landet. Något som uppskattas av våra kunder som spänner från medvetna kvalitetskrogar till matintresserade privatpersoner. Vi har blivit speciellt kända för våra produkter sprungna ur den svarta, spanska Ibericogrisen. Den ras som härrör från Marianos egen hemtrakt från vilken man gör den exklusiva skinkan Jamon Iberico de Bellota Gran Reserva, även kallad Pata Negra.

Men Spanien har också en rik ostkultur, massor av sorters honung, korvar och fantastiska konserver. För här tar man tillvara råvaran när den är som bäst genom att ”konservera smaken” och då kunna få njuta den året runt. På Mariano kan vi därför ge alla möjlighet att ta del av det vi kallar ”La crema de la crema de la crema”.

Hela vårt sortiment bygger på ekologiska och ursprungsmärkta kvalitetsdelikatesser
från hela landet.